De Gouden Trekker

Benieuwd naar de winnaar van de Gouden Trekker award 2019?

De Gouden Trekker

Team Agro NL reikt vanaf 2019 jaarlijks de De Gouden Trekker Award uit aan iemand die zelf geen boer is, maar zich wel hard maakt voor de agrarische sector en actief bezig is met promotie van de Nederlandse land- en tuinbouw. Dit kan overigens ook een organisatie betreffen in plaats van een persoon. De winnaar van de allereerste Gouden Trekker Award ooit werd op 19 juli 2019 rond 15:00 uur bekend gemaakt bij Rikie’s Rotary op de Zwarte Cross. Hierbij waren alleen pers en genodigden aanwezig.

Zelf in de prijzen vallen?

Stem, deel & WIN (6 t/m 20 juni)

Om De Gouden Trekker Award bij een zo breed mogelijk publiek onder de aandacht te brengen en stemmen te genereren voor de genomineerden, hebben we jou nodig! Als bedankje verloten wij prachtige prijzen onder alle stemmers. Denk aan tickets voor De Zwarte Cross, een uitgebreide boerenlunch, een rondrit op de gouden trekker & meer! Hoe jij kunt winnen? Breng voor 20 juni a.s. hieronder jouw stem uit & deel jouw stem op social media! De komende weken publiceren wij bovendien leuke promotievideo’s op social media. Delen wordt zeer op prijs gesteld! Op 21 juni maken wij de winnaars bekend tijdens de Farm & Country Fair in Aalten!

Lees hier meer over de kandidaten

en de reden achter hun nominatie

Op vrijdag 19 juli 2019 reikten wij de allereerste ‘Gouden Trekker Award’ uit tijdens de Zwarte Cross. De zes genomineerden waren: Koning Willem Alexander en Koningin Maxima, Esther Broug (boerenfluitjes), Gertjan Kiers (demoslager), Yvon Jaspers (Boer zoekt vrouw), Zwarte Cross én Bennie Jolink (band Normaal). Klik hieronder voor meer informatie en promotievideo’s op een naam naar keuze. 

Bennie Jolink / band Normaal

Bennie Jolink heeft met zijn band Normaal de boeren in Nederland op de kaart gezet en burgers betrokken bij het platteland. In liedjes als ‘De Boer, dat is de kearl’ en ‘De boer is troef’ hebben Bennie Jolink en Normaal de boerentrots uitgedragen richting maatschappij. Door hun optredens, zowel op het podium als in de media hebben zij een positief beeld gecreëerd van boeren en platteland.

Ester Broug / Boerenfluitjes

Ester Broug heeft als ‘stadsmeisje’ met haar initiatief Boerenfluitjes gezorgd voor eerlijke en objectieve voorlichting over het Nederlandse voedsel. Zij wil dat mensen keuzes maken die zijn gebaseerd op eerlijke en onderbouwde informatie. Daarop is haar initiatief Boerenfluitjes gestoeld: transparantie over de herkomst van levensmiddelen van Nederlandse bodem. Met tienduizenden volgers op social media brengt zij burgers en boeren al jaren dichter bij elkaar.

Gertjan Kiers / Demoslager

Als schrijver van de Vleesbijbel en zijn optredens als Demoslager op landelijke televisie, in de overige media en in het onderwijs draagt Gertjan de liefde voor vlees en voor de voedselmakers, onze boeren, nationaal uit. Hij deelt zijn passie regelmatig tijdens workshops, al dan niet in combinatie met een proeverij, waardoor hij de burger intensief betrekt bij de voedselproductie. Gertjan is trots op zijn ambacht en voert dit met verve uit. Als gastdocent helpt hij bij het begeleiden van jongeren om de top van de gastronomie te bereiken.

Willem-Alexander en Máxima

De koning en koningin dragen waar zij maar kunnen uit hoe belangrijk onze boeren- en tuinders zijn voor de voedselvoorziening. Zij stralen in binnen- en buitenland uit dat zij trots zijn op onze land- en tuinbouw en brengen regelmatig bezoeken aan boeren en tuinders. Hun passie voor boeren en tuinders straalt af op heel Nederland. Willem-Alexander en Máxima strijden daarnaast voor meer waardering voor de boeren en tuinders in Nederland en zorgen zo bij burgers voor bewustwording van de herkomst van voedsel.

Yvon Jaspers

Yvon Jaspers zet zich al ruim tien jaar in voor boeren en platteland en heeft miljoenen burgers betrokken bij het ‘boerenverhaal’. Zij heeft met haar programma’s “Boer zoekt Vrouw” en “Onze Boerderij” een goed en eerlijk beeld neergezet over het boerenleven in al zijn facetten. Via deze programma’s kregen burgers een mooie inkijk in de levens van boeren, tuinders en telers. In haar persoonlijke leven draagt Jaspers veelvuldig haar passie uit voor onze voedsel- en bloemenmakers en heeft zij bijgedragen aan een positief imago van de Nederlandse land- en tuinbouw.

Zwarte Cross

De Zwarte Cross is het ultieme voorbeeld van verbinding tussen boeren en burgers. Het boerenfestival in de Achterhoek, trekt jaarlijks honderdduizenden mensen uit de stad. Dit boeren-burger-feest heeft gezorgd voor een positief imago van boeren en platteland.

Promotievideo’s kandidaten Gouden Trekker 2019

(helaas konden niet alle kandidaten meewerken aan een promotievideo)

De Gouden Trekker is een speciaal voor Team Agro NL gecreëerd beeldje van een gouden trekker, gemaakt door de Veluwse kunstenaar Gerrit van Emous. De Gouden Trekker verwijst naar de winnaar of winnares, die voor de Nederlandse land- en tuinbouw een figuurlijke ‘gouden trekker’ is. Ter promotie van de award rijdt er ook een letterlijke gouden trekker door het land trouwens.

 

Met de award willen we onze waardering uitspreken voor hen die zich inzetten voor een positief imago van de agrarische sector. Ook wil Team Agro NL bewustwording creëren over hoe belangrijk het is dat de verbinding tussen boeren en consumenten versterkt wordt. Het bestaansrecht van onze prachtige agrarische sector valt én staat namelijk met maatschappelijk draagvlak; we dagen graag mensen uit zich hier óók hard voor te maken!

 

Wie komt in aanmerking?

Voorwaarden nominatie Gouden Trekker

 

Iedere burger of groep personen die:

 

  • zelf geen boer of boerin is
  • zich bewezen heeft ingezet voor een positief imago van boeren en tuinders;
  • die uitdraagt hart te hebben voor onze voedsel- en bloemenmakers;
  • die voor verbinding zorgt tussen boer & burger en/of stad & platteland.

 

Met de award wil Team Agro NL méér burgers betrekken bij de agrarische sector. “Met deze award willen wij burgers stimuleren samen met ons en de samenwerkende pr-initiatieven op te komen voor de land- en tuinbouw en samen met de boeren en tuinders mee te helpen aan het vergroten van het draagvlak en daarmee het bestaansrecht van de agrarische sector in Nederland”, aldus voorzitter Geertjan Kloosterboer.

Deel 1 Boer Jan op #ExpeditieBerlijn
Deel 2 Boer Jan op #ExpeditieBerlijn